Relaxatietherapie

Door middel van relaxatietherapie wordt er geprobeerd om de volger van de therapie niet alleen op lichamelijk, maar ook op mentaal vlak tot rust te laten komen. Er wordt tijdens een dergelijke therapie dan ook in het bijzonder gewerkt op het verlichten van stress en spanningen. Dit gebeurt overigens niet alleen tijdens de therapie. Er zal door de therapeut in kwestie ook steeds aangegeven worden dat het belangrijk is om toe te werken naar een permanentere staat van kalmte. In het bijzonder de capaciteit tot zelfzorg is één van de belangrijkste doelstellingen welke wordt gesteld bij relaxatietherapie. Op deze manier leert de volger van de therapie zichzelf op efficiënte wijze te ontspannen op momenten waarop dit nodig is (bijvoorbeeld in zeer stressvolle situaties).

Hoe verloopt relaxatietherapie in de praktijk?

In de praktijk zien we dat relaxatietherapie vaak bestaat uit een samensmelting van verschillende therapieën samen. Al deze verschillende therapieën hebben evenwel als doel om stress gerelateerde klachten te verlichten of uit de wereld te helpen. Het is namelijk bewezen dat stress aan de basis ligt van heel wat problemen die niet alleen op mentaal, maar ook op lichamelijk vlak opduiken. Relaxatietherapie kan helpen om een groot aantal van deze klachten te verlichten. Tijdens een sessie relaxatietherapie wordt er vooral de focus gelegd op ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen kunnen gehaald worden uit de lichaamsgerichte therapie, maar ook uit bijvoorbeeld de mindfulness en zelfs uit yoga. Niet zelden wordt er in een sessie relaxatietherapie ook een beetje ademtherapie verwerkt.

Voor wie is relaxatietherapie interessant?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft relaxatietherapie niet alleen nut bij mentale problemen zoals angst of paniekaanvallen, faalangst en slaapproblemen. In de praktijk wordt er dan ook steeds vaker een beroep gedaan op de mogelijkheden van relaxatietherapie met betrekking tot het verhelpen of verlichten van lichamelijke klachten. Het kan hierbij niet alleen gaan om vermoeidheid, maar ook om bijvoorbeeld hyperventilatie evenals maag- en darmklachten en zelfs hartkloppingen. Ook tegen huidaandoeningen zoals eczeem wordt relaxatietherapie steeds vaker ingezet.

checkmark move checkbox-checked search heart star chevron-left chevron-right chevron-up chevron-down twitter facebook instagram bars close close2 pencil lock bubble bell filter youtube linkedin google attachment bin2 bin earth